Glimt Sport – Velodromloppet GP 2016

I snart 20 år har Velodromloppet körts som en historisk racingtävling på Gelleråsbanan i Karlskoga. De senaste åren med tillägget Grand Prix. Karlskoga Motorförening har tillsammans med Racinghistoriska Klubben byggt upp en fantastisk produkt som bara blir bättre och bättre för varje år. Förutom själva tävlingen växer även kringarrangemangen. I år kunde vi se uppvisning av gamla motorcyklar, Williams F1 från 2007, flyguppvisning, historisk gokart samt finbilsparkeringen med alla klubbar. På marknadsavdelningen fanns både café, kläder och hårvård.
Förarna och publiken återvänder år efter år och det tillkommer hela tiden nya förare och besökare. I år var det 250 förare som deltog i de 12 heat som kördes. Nytt för i år var att man körde ett långlopp på 40 minuter med obligatoriskt depåstopp. Detta gav tävlingen ytterligare en ny dimension.
21 team körde långloppet. I startlistan hittade vi inte mindre än tre världsmästare! Stig Blomqvist, Lennart Bohlin och Peter Lindén. Tyvärr kom inte Bohlin till start då bilen gick sönder i sprintloppet. Varken Blomqvist eller Lindén nådde pallen, men det var en annan gammal racinglegend som fick kliva högst upp på pallen. Peggen Andersson från Falkenberg vann loppet tillsammans med Kennet Persson i en Ford GT40. Holländaren Michiel Campagne kom tvåa i en Corvette och Kaj Dahlbacka kom trea, också i en Corvette. Kul kuriosa är att denna helg kördes även Le Mans och för exakt 50 år sedan vann Ford Le Mans med just en GT40!
Det var många V8:or i Velodromloppet i år, så många att man för första gången i RHK´s historia körde ett heat med enbart V8:or. Det var standardvagnsheatet före 1965. Lars Esselius vann första racet före Victor Israelsson och Pekka Nyström. Andra racet vanns av Max Boodie före Juha Liukkonen och Frits Campagne.
1000cc Cupen har varit RHK´s största klass de senaste åren, och i helgens tävling fyllde de banan till fullo då det var maximala 32 bilar med i tävlingen! Holländaren Jasper Izaks blev en tuff nöt för de svenska förarna och han vann båda racen med sin Abarth. Reinhold Daubner och Per Skårner var närmast efter i första racet och i andra var Hans Beckert och Daubner tvåa och trea.
Mångfalden är överväldigande vid RHK´s tävlingar och tävlingsbilarna var från 1929-1990! Vi fick se alla sorter från standardvagn till GT och formelbilar.